Бъдещето на Израел

27.05.2016 г.
21 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Еремия 31 глава


21Еремия можеше да бъде много суров в своите упреци, но и много щедър в своите вдъхновяващи с красотата си видения за бъдещето. На това са способни само великите хора. А той беше велик, защото Господ го водеше и когато изобличава, и когато насърчава.

Основното библейско послание към нас можем да изразим накратко така: Да, вие сте съгрешили, объркали сте всичко, съсипали сте своя свят, подлежите на Божия гняв, заслужавате най-строга присъда. Но Бог иска да ви спаси и ви дава шанса да промените нещата, като се покаете. Винаги имаме възможност да се спасим. Бог никога не затваря окончателно вратата към Себе Си.

Това светът не може да приеме. Той не вярва в промяната. Ако някой е бил крадец, корумпиран до мозъка на костите си, лъжец и измамник, завинаги си остава такъв, няма никакви изгледи да се поправи. Ако някой си е падал по сладкия живот и изведнъж се промени и заживее скромно и благочестиво, го смятат за актьор, който е решил да изиграе някаква пиеса.

Библията ни учи, че всичко това е възможно, когато Божият Дух докосне сърцето и доведе човека до покаяние. Получава се малко странна ситуация: светът, който уж е много хуманен и вярва в човешкото добро, не допуска промяната; християнството, което уж е много крайно и взискателно, вярва в нея.

Това, което пророк Еремия предвещава, не е просто насърчение за страдащите, хубаво пожелание, което няма как да се изпълни. То е план, който ще се осъществи. Бог не ни залъгва с приятни мечтания, а ни дава реално изпълнима програма за действие. „Пътна карта”, както би казал някой брюкселски бюрократ. И тук е валидно правилото за Неговата подкрепа: ние просто трябва да покажем желание за промяна и да направим първата крачка; оттам нататък Той ще ни помага в борбата с откъсването от стария живот. Божият народ има бъдеще – това е програмата, която Бог поставя пред него. Тя се изпълнява. Всеки от нас има бъдеще – това също е факт, на който можем да разчитаме и да знаем, че само ако започнем делото на спасението, веднага ще получим мощна подкрепа свише.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s