Инатият пророк разкрива плана

26.05.2016 г.
20 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Еремия 15 глава


20Като човек Еремия също изпадаше в моменти на колебание. И как няма, след като постоянно му се налагаше да бъде против всички. Ти ли се намери най-умен, че да бъдеш вечно против всички бе, човече? Ти ли си най-свят, че да упрекваш всички наред?

Така сме устроени, че да вървим с множеството ни се вижда най-приемливо. Да плуваш по течението е толкова лесно – просто трябва да се държиш над водата, а тя сама те носи. Но като се опиташ да плуваш насреща, о, това е трудно, ужасно трудно! Постоянно ни съветват да сме различни, да не сме като другите – днешните теории за поведението усърдно ни убеждават, че сме уникални, неповторими и прочие. „Бъди себе си, слушай сърцето си” – тези тъпотии ечат отвсякъде и никой не може да обясни за какво иде реч, но охотно гълтаме и изпълняваме нарежданията на великите си учители. И как не, след като това са такива звезди на шоуто и на популярната култура! Само че различието се изразява в странни прически, странно облекло, странно поведение – все във външни неща. Иначе мисленето на масите е също така стандартно, както колите, които караме, както вещите в домовете ни и като бозата, която пием от кранчетата на своите телевизори и компютри.

Еремия беше „човек за каране и препиране с целия свят”. Бедният той, не му беше лесно. Не само заради физическите опасности, но и заради съмнението дали пък те не са прави. Нали мнозинството не греши, нали така се избират управници, решават се важни въпроси.

Но Бог му даде куража да си остане такъв. „Те нека се обърнат към теб, но ти не се обръщай към тях!” Бъди различен вътрешно, мисли по Божия начин, търси истината – това в действителност ще те направи различен много повече от всякакви фокуси, които правиш с тялото си, с косата си или с поведението си.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s