Национално прелюбодейство

25.05.2016 г.
19 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Еремия 2 глава


19Велик майстор на словото е Еремия! Така картинно описва тази картина на масова и всенародна измяна, че тя се запечатва в паметта ни. Виждаме смъркащата ослица, надушила нещо интересно и пламнала от страст, виждаме тичащата камила, търсеща наслада…

Само един човек, който страда и сърцето му се къса от мъка, може да бъде така силен в описанията си. Само един пророк, който отлично познава своя народ, може да изрази неговите страсти.

Темата за прелюбодейството често се повтаря в писанията на пророците. Бог е възлюбил Своя народ. По-късно гледната точка ще се промени и ще се види, че Той е възлюбил целия свят. Любовта е едно от най-силните чувства. За любов се говори постоянно, пее се, пишат се стихове, снимат се покъртителни филми. Но Божията любов е нещо много по-различно от тази любов. Тя не зависи от физическата красота, от ума, от постиженията, от характера, от властта, които притежава другият. Бог ни обича само поради това, че сме Негово творение. Не обича някого повече, защото бил по-хубав от другия, не обича младия повече, защото не е като стария. Това е безусловна любов. Но когато няма взаимност, любовта вече не е това, което трябва да бъде.

Защо израйляните така упорито обръщаха гръб на своя Бог? Защо все харесваха идолите на околните народи, въпреки тяхната очевидна поквареност? А кой е казал, че човек винаги прави правилните избори? Къде пише, че ние сме достатъчно мъдри, за да предпочетем истинското е ценното пред ментетата? Нима не се сблъскваме постоянно с човешкото упорство да прави все това, което е вредно, лошо, опасно, лъжливо? И нима самите винаги избираме доброто?

Не е за препоръчване да изневеряваме на Бога. Не само защото е грозно и опасно, но и защото Той не го заслужава. Когато за пореден път се нахвърляме върху лъскавите измами на света, дано се сетим, че с това правим нещо много обидно за нашия Създател и Спасител. Нищо, че другите го правят, без да им мигне окото. Нали не обичаме да сме „от тълпата”, нали все искаме да бъдем различни…

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s