Покварена управляваща класа

23.05.2016 г.
17 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Захария 3 глава


17Нищо ново. Управляващата класа е била покварена по време на Захария, на Исая, на Еремия и в което и да било друго време. Покварена е и днес. Какво им става на тия хора? Защо сякаш се превръщат в други същества, когато получат власт? Защото си въобразяват, че са много важни и че от тях зависи всичко. Забравят, че са обикновени хора и че не бива да забравят обикновените човешки чувства.

Но проблемът има по-дълбоки корени. Защото управляващи стават обикновените граждани, които в един момент биват избирани от останалите да ръководят обществените дела. Ако вземем за пример нашата скъпа родина, от промените насам е имало десет парламента, което значи 2400 души са били депутати. Всички те се считат за абсолютно корумпирани. Че как един свестен не се намери? Какво излиза? Че  ние не можем като нация да намерим две хиляди души да ни управляват? Не значи ли това, че не сме стока? Очевидно не е така. Очевидно има някакъв принципен проблем, който е причината нормални хора с морал и качества да се превръщат в покварени управници. Този проблем се нарича липса на ценности. Има ценности, но те са толкова крехки, че всеки може да им обърне гръб и да бръкне в меда, след като му се е паднало.

Във всяко време, във всяка нация, почтени и способни управници е имало, когато е имало здрави и непроменими ценности. А такива са само християнските. Те не се влияят от време, от обстоятелства, от лични желания. Те не са от ден до пладне, не са нещо, което може да се потъпква и пренебрегва.

Първосвещеникът Исус имаше силна опозиция – смият дявол застана насреща му и започна да сипе компромати. Но и Защитникът беше силен – Той съблече изцапаните дрехи на Исус и го облече в тържествени одежди. Облечен във власт, но и въоръжен със здрави ценности, Исус щеше да бъде истинският водач, който носи полза и истина.  Властта не е зло сама по себе си, ако се упражнява в духа на божествените истини и служи за благото на мнозина.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s