Справедливостта на врага

22.05.2016 г.
16 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Наум 1 глава


16Пророк Наум предрича окончателното падане на Ниневия – един древен град в околностите на днешния Мосул в Ирак – всеки ден чуваме вести от онези места, и то все лоши, кървави и обезсърчаващи. Като че ли древният дух на насилие, настанил се в Ниневия, още е там и не иска да си отиде. Няма я Ниневия, само туристически групи обикалят из руините, щракат фотоапарати, но вече и тях ги няма, защото е опасно да се ходи там.

И не само Ниневия я няма. Няма го Вавилон, Асирия, Египет, Рим, Македония на Александър Велики. Могъщи империи,  чието име само е било достатъчно,  за да накара всички да се разтреперят, са изчезнали, пометени от времето.

Има една справедливост, която побеждава силата и оръжието.  Това е Божията справедливост. Господарят на вселената има начини да усмири владетелите и да ги смъкне от сцената, когато те не искат сами да слязат. А Неговите пророци,  считани за луди и за фанатици, излизат накрая прави.

Винаги, когато ни говори за Божията справедливост, Библията не забравя да спомене и Божията любов. Когато предвещава разорение на могъщите, тя припомня и за покаянието, което смекчава гнева и отменя присъдата. И тук е така. Ниневия, жестоката империя на насилието, също може да се покае и да бъде пощадена. Историята с пророк Йона ни напомня този факт. Тогава градът се покая и беше пощаден. Но после дойдоха други хора и отново затънаха в старите си пороци. Този път нямаше кой да дойде и да обикаля из града, предупреждавайки за идещия гняв.

Бог е справедлив, Бог е и любов, а Божията любов е взискателна. Тя не търпи несъвършенства, иска всичко да бъде перфектно. И не само иска, но и прави каквото е нужно, за да бъде този,  когото обича, усъвършенстван. Бог ни променя, дава ни сили да се справяме с пороците си, да станем по-красиви и добри. Затова Го обичаме, затова Го търсим и Му служим.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s