Уроци на бойното поле

21.05.2016 г.
15 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: 2 Летописи 32 глава


15Едва ли някой от нас ще стане цар и ще трябва да организира отбраната на своята територия, когато някакъв силен враг се надигне насреща му. Но понеже ние водим духовна война, нека все пак видим какви са уроците, дадени ни чрез цар Езекия.

  1. Прекъснете водните източници, за да няма вашият враг вода;

  2. Поправете си крепостната стена, издигнете кулите;

  3. Снабдете се с много копия и щитове;

  4. Организирайте командването на армията си;

  5. Повдигнете бойния й дух.

Като свършите, зарежете всичко това, и идете да се молите.

Така стана при Езекия. Всичките му военни приготовления се сринаха само при вида на многобройния враг. Достатъчно беше Сенахирим да изнесе една високомерна реч и да извика няколко пъти и израиляните изгубиха ума и дума. Но след молитвата Господ изпрати ангел и асирийците бяха разгромени.

Нашите човешки планове, стратегии, тактики, методи и прочие не струват нищо. Духовната война е толкова свирепа, че в нея ние сме само дребни пионки, които не могат да правят никакви предвиждания. Нямаме визията за това, което се случва; нямаме властта да влияем върху събитията. Нещата се решават на много по-високо ниво. Врагът, който идва насреща ни, е толкова силен и опитен, че ще ни прегази и даже няма да ни усети. Затова трябва да търсим помощ. А тя е само от едно място. „Помощта ми е от Господа, Който е направил небето и земята” (Пс. 121:2).

Целта не е ние да бъдем унизени и да ни се смачка самочувствието. Просто такова е положението. Много сме малки, за да се месим в голямата политика. Можем да оцелеем и даже да победим само ако си намерим правилния съюзник. А Той е нашият Отец, Който ни обича и е готов да ни се притече на помощ, когато Го повикаме.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s