Красноречива надежда

20.05.2016 г.
14 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Исая 25 глава


14Да, ето какво излиза от тези „нечисти устни”! Величествени пророчества, вдъхновяващи видения за божествени благословения. Всички духовни човеци по-късно са се вдъхновявали от тях. Наистина Бог върши чудеса и прави хората способни да надскочат себе си, да направят много повече, отколкото им позволяват естествените дарби и заложби.

А времето, в което живееше Исая, никак не предразполагаше към надежда. Напротив, беше отчайващо време. Хората бяха забили глави в своите занимания и не им се мислеше за нищо друго, освен за хляба. Но неговата надежда не идваше от хората. Той не се надяваше те да създадат едно по-справедливо общество, в което няма богати и бедни – и други подобни илюзии, с които разни слепи водачи пълнят главите на хората. Исая се надяваше на Бога и от Него черпеше сила за своя оптимизъм.

Надеждата е вяра в доброто бъдеще. В такъв смисъл тя е по-голяма от вярата, защото вярата предполага както добро, така и зло. Никой не се надява да се разболее или да се провали. Надеждата винаги чертае красиви планове. Не е ли тогава тя форма на наивност? Какво добро ще видим в един толкова изкривен и покварен свят? Не е. Защото надеждата не е наивна вяра в доброто, а увереност, че това, което правим, има смисъл. Дори да не видим очакванията си изпълнени, дори всичко да върви от зле по-зле, ние продължаваме да се надяваме, защото вярваме не в себе си или в хората, а в Бога, Господаря на световете. Той е достатъчно силен, за да превърне нашите надежди в реалност.

Пророк Исая не ни рисува някакви утопии, не ни залъгва с неосъществими мечти. Той знае, че дори и да не види това, за което говори, то ще се сбъдне. Затова не задържа своя оптимизъм.

В наше време е модно да си скептик, особено ние, българите. „Нищо няма да стане…” Няма да стане, ако нямаме надежда. А ако имаме, ще стане. Защото Господ е същият като по време на Исая. Бог на невъзможните неща.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s