Силата зад престола

19.05.2016 г.
13 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Исая 6 глава


13Исая се озова на много неподходящо място. Наоколо му гъмжеше от серафими и херувими, а на престола беше седнал… Леле, какво правя аз тук?

Понякога се чувстваме крайно недостойни за обкръжението, в което сме попаднали. Иде ни да изчезнем, да ни няма, да се върнем в своята обичайна среда, която е мизерна и сиромашка, но си е наша. Не сме свикнали на такива силни усещания.

Така се усети векове по-късно галилейският рибар Симон – след неуспешния риболов Исус му посочи езерото и го посъветва да влезе пак и да хвърли мрежите. Защо? Нали това правих цяла нощ и нищо не улових? Но когато се върна с препълнени мрежи, той усети полъха на нещо непознато, велико и грандиозно. И се хвърли да защитава своя малък провинциален животец: „Иди си от мен, Господи, защото съм грешен човек!” (Лука 5:8) Ах, тая наша скромност, тази боязън от големите неща, тази борба за дребното и баналното, което някой иска да ни отнеме…

Все пак Исая беше готов да се подложи на тази гигантска промяна в своя живот, да започне всичко наново. „Ето ме, изпрати мен!” – чуваме от устата му и въздъхваме облекчено. Точно така, човече, стига се спотайва, стига се притеснява! Щом те вика Господ, ще откажеш ли? На Господа не се отказва! Той ще има грижата да те снабди с нужната сила, за да изпълниш мисията, към която те призовава.

Колко скъпо ни става нашето скучно ежедневие, когато ни се предлага божествена промяна! Изведнъж се сещаме за плановете си, за децата си, за бизнеса си, за осигуровките си. Как да оставим всичко това? И ще можем ли да се справим с голямата задача, която ни се поставя?

Вижте Исая: човекът с нечисти устни изрече едни от най-вдъхновените и божествени слова! Те ехтят и днес, 27 века по-късно. Защото Този, Който го беше призовал, можеше да го промени до неузнаваемост. Може да промени и нас днес.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s