Празникът на Езекия

18.05.2016 г.
12 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: 2 Летописи 30 глава


12Празниците са хубаво нещо, време на отпускане и радост, на задоволство от това, което сме постигнали. Въпросът е на какво са посветени те. В наши дни празниците са се превърнали единствено в ядене и пиене, в пищни трапези и надпивания. Липсата на духовен пълнеж ги прави в досадно задължение. Все едно и също, едни и същи манджи, едни и същи напитки, една и съща музика, едни и същи наздравици…

По време на Езекия празникът имаше чисто духовен характер. Той трябваше да отбележи нещо, което се е случило вътре в душите и сърцата на хората. Естествено, имаше и богата софра, но тя дойде по-късно. Първо беше духовното празненство. То създаде радостта.

Плътските хора започват със софрата и напитките и настроението им зависи от това колко са изяли и изпили. Празникът започва малко сковано и е нужен доста алкохол, за да се повиши настроението. Духовните хора започват с духовната радост. Не им е нужен алкохол. И ядене не им е нужно много, защото радостта е вътре в сърцата им.

Това е голям проблем днес. Хората не могат да се веселят. Трябва някой да ги развесели. Понеже всичко е оставено на „професионалистите”, също и веселбата идва от тях. Плащат на видни клоуни да дойдат и да им разкажат смешни истории. Плащат на певци да им пеят.

Без веселба животът е много скучен. Но не е достатъчно да пуснеш барбекюто и да купиш няколко каси алкохол, за да имаш веселба. Трябва нещо много повече. Веселбата не идва отвън, а отвътре. Препълненото сърце умее да се весели, дори когато няма поводи за веселба, дори когато нещата на пръв поглед никак не вървят добре. „Сложил си в сърцето ми радост, по-голяма от тяхната, когато им се умножава житото  виното” (Пс.4:7), радва се Давид, а с него тържествуват и всички хора, които умеят да ценят какво имат в Господа и какво им е приготвил Той и занапред.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s