Замърсяването се разпространява

17.05.2016 г.
11 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Михей 6 глава


11Имам лична привързаност към тази история и по-специално към стих 8. Преди 40 години посетих един интерниран в затънтено село из Делиормана пастор, Стоян Буков. Там, в къщата на любезните му домакини, селяни-турци, той успя неусетно, с присъщото си сладкодумие, да поговори върху този стих. Бог ни е показал доброто.  Дал ни е стандарта: праведност, милост и смирение. Онеправданият, откъснат от семейството си, от църквата си, от живота си пастор, говореше за Божията правда… Велик човек беше, но не улучи времето, в което да живее и да служи. Сега, преминал в света, където никой никого не интернира, той е благодарен, че е направил избора да служи на праведния Бог.

По времето на пророк Михей се случваха грозни неща.  Самите измерителни средства се фалшифицираха. Везните мереха неточно, грамовете бяха нагласени така, че да ощетяват купувача. И то не само в буквален смисъл, но и в преносен. Когато едно общество изгуби мярката, когато се съблазни да фалшифицира утвърдените от векове ценности, настава царството на измамата. Всеки лъжец може да дойде и да пусне въдиците си – а наивници колкото искаш, кълват и лапат кукичката, без да усещат колко е остра.

Винаги е имало лъжци на този свят, но те поне са се срамували и са имали мярка. Днес обаче лъжците се гордеят със себе си и презират честните. Подиграват им се. Днес е станало срамно да си почтен. Замърсена е не само почвата, реките, въздухът, но и душевността. Отровена е от специално произведени пестициди в духовните лаборатории на дявола.

Затова и днешното изобилие  не радва никого. „Ще ядеш,  но няма да се насищаш”  (14), предсказва Михей. За какво ни са тези претрупани рафтове, след като нищо не ни е сладко? Как няма да ни е мъчно за онова време, когато една коричка хляб ни беше по-вкусна от всичко друго? Гладни са душите на хората днес, затова не са спокойни, затова се чудят какво да ядат, но нищо не им е вкусно и нищо не ги засища.

Но винаги има връщане назад, към забравените ценности, към Бога, Който старомодно стои зад тях и дава истинската наслада. И чака да види блудните синове, боязливо пристъпващи към родния дом.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s