Междувременно в Ерусалим

16.05.2016 г.
10 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: 2 Летописи 20 глава


10А нещата биха могли да изглеждат по друг начин и вместо протоколи от аутопсии, да се пишат разкази за славни победи. Както стана в случая.

Историята започва с една зловеща вест: Юдея е нападната от силни врагове. И тук се натъкваме на първата изненада: вместо да свика военните и да направят планове за отбрана, цар Йосафат прогласи пост и молитва. Какви оръжия само! Моавците идват с копия и мечове, а насреща си виждат молещи се хора. Вместо при военачалниците си Йосафат отиде при свещениците. Вместо в казармата отиде в храма. Вместо царят да държи войнствени речи  за борба, за саможертва и битки, той чете проповеди.  Вместо да подготвя хората за битки, той ги кара да се молят. Вместо да пеят кръвожадни песни, те пеят химни. Какво ще стане, ако не се стреснат тези хора? Няма ли да бъдат изтребени?

Но не стана така. Напротив, беше спечелена най-леката победа в цялата история. Без нито една жертва, без нито една схватка.

Всичко е духовна борба, дори битките, които изглеждат неизбежни. Нашият свят е бойно поле на духа. Силите на мрака са строени и готови да връхлетят навсякъде, където мъждука някаква светлинка. Божиите люде изглеждат обречени, ще бъдат смачкани от грубата сила на материализма, атеизма, хедонизма, егоизма и прочие. Какво да правим? Да точим меча ли? Да, само че меча на Духа. Само той  ще ни помогне. Нашата борба не е срещу плът и  кръв, а срещу духовни сили. Те копнеят да намерят някой, с когото да се сбият. Войната им е любимо занимание. Но ще ги изненадаме, като им пратим някой друг да се бие с тях. Той знае  как да ги срази. Правил го е много пъти. Битката не е наша. За нас остава само след като тя свърши, да оберем плячката. А тя е толкова много, че ще ни трябват много дни, докато я приберем.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s