Аутопсия

15.05.2016 г.
9 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: 4 Царе 17 глава


9Написаното в тази глава звучи точно като доклад от аутопсия. Пациентът е мъртъв, тялото е изследвано най-подробно и са посочени причините за смъртта. Установено е, че  на пациента са давани множество предписания, изписвани са му лекарства, давани са му съвети как да си оправи поведението, за да не се стигне до такъв фатален край. Но той системно е занемарявал здравето си и се е стигнало дотук.

Лекарите са досадни същества. Сякаш са си поставили за цел да пречат на хората да си живеят живота. Критикуват ги, напомнят им, карат им се. А те, хората, са се правели, че  не ги чуват и са продължавали както си знаят. Давали са купища пари за удоволствия, за поддържане на колите си, за пиене, за пикантни ястия, за романтични приключения. А им се е виждало прекомерно скъпо да се прегледат и да си купят лекарства. Усетили са се, когато е  било вече късно. Тогава са тръгнали по минерални бани, по доктори, по лечители, по врачки и гледачки. Но не са имали особена полза от това. Защото ако изгубиш веднъж здравето си, после  става трудно.

И в духовния живот е  същото. Има си правила за духовно здраве. Който ги спазва, ще живее дълго и щастливо. Който не ги спазва, скоро така ще си обърка живота, че никой няма да може да му го оправи. Житейските катастрофи много приличат на пътните: една секунда и всичко вече е друго. Един неправилен избор, един провален брак – и нещата стават непоправимо заплетени.

Но Библията не е сборник с протоколи  от аутопсии. Тя е книга на бъдещето. Книга на втория шанс. Бог е майстор да оправя  объркани съдби. Правил го е много пъти. И продължава да го прави.  Би желал да помогне на всеки. Би напомнил на всеки блуден син да се маха от тази кочина и да се връща веднага при баща си. Би дал на всеки най-добрия съвет как да си върне здравето на душата. Дано не приемаме това като досадно наставничество, а да се вслушваме…

Реклами

One thought on “Аутопсия

  1. Цецка Стоянова каза:

    Никак ,никак не е досадно това наставничество ,Светле ,напротив ,по често трябва да се говори на тази тема.,белким хората да не си дават парите за лекарства ,а да си плащат десятъка пред Бога.Амин!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s