Нараненият любим

14.05.2016 г.
8 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Осия 11 глава


8Всичко си има граници. Не бива да мислим, че можем да разчитаме на вечната любов на Бога към нас. Не можем безкрайно да злоупотребяваме с Божието търпение. Бог няма намерението да се превръща в един нещастен влюбен, който ни обича безкрайно, а ние изпитваме само досада към него. Много, много опасна е такава игра. И много нечестна, разбира се. Кой харесва ролята на нещастния влюбен? Любовта е истинска само когато е споделена. Иначе се превръща в подигравка. Нещастният влюбен ще потъгува известно време, пък ще му мине и ще си потърси нещо друго.

Идеята да не отвръщаме на Божията любов е още по-непонятна при положение, че Той ни превъзхожда многократно. Ако има някой недостоен в тази двойка, то това сме ние. Бог е съвършен и няма нито един недостатък, заради който ще трябва да правим компромис. Компромисите ги прави Той.

Осия припомня част от случаите, когато избраният народ е изневерявал на своя Бог. Те не са един и два. Откъде идваше тази упоритост? Защо и ние днес така лесно се впускаме в любовни авантюри със света, като обръщаме гръб на Бога? Причината е в нашето лекомислие. Харесваме някого или нещо заради външната му привлекателност. Не обичаме да се задълбочаваме, да вникваме поне малко под повърхността. На това ни учи днешната масова култура. По целия свят се наблюдава процес на всеобщо изпростяване. Всичко трябва да е забавно. Дори погребенията вече се превръщат в купони (засега в „по-напредналите” страни, но то приближава и насам). И когато все пак оближем сладката повърхност на хапчето и усетим горчилката отдолу, бързаме да изплюем. И се чудим защо болестта не си отива.

„Как да те изоставя, Израйлю? (11:8), възкликва Господ. Вярната стана във връзката е Той. Невярната сме ние. Но нищо не може да Го принуди да ни намрази. Може да ни накаже, да ни побутне, когато отиваме не където трябва. Но не и да ни намрази. Само че сега трябва да се върнем към първия ред и да започнем отново: „Всичко си има граници. Не бива да…”

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s