Притча за любовта

13.05.2016 г.
7 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Осия 1-3 глави


7Зле започва книгата на пророк Осия. Грозно, прозаично, а и доста „разкрепостено” – ах, тази дума, колко често я срещаме днес, за да се знае, че става дума за много свободни в поведението си люде. Честито, Осия! На многая лета с твоята блудница Гомер! Странно действа понякога Господ. Да накара един Свой пророк да се ожени за такава жена – звучи доста ексцентрично. Че и дечица да имат – едничко, че двенки, че и трички… По-късно Гомер отново се върна към онова, което си знаеше, събра се с друг мъж. Осия отиде да я откупи и отново заживя с нея. История като на някоя холивудска двойка.

Защо беше нужно всичко това? Нужно беше. Не знаем какви емоции е изпитвал Осия към своята жена и тя към него. Библията не е книга на многословието. Тя не се впуска в пикантни истории и битоописателство, търси вечното и общовалидното във всяка история. Но не можем да не забележим упоритостта на Осия да живее с тази жена. В това има очевидна символика: Бог е готов да живее с нас, блудниците. Не се притеснява от лошото ни име, от славата ни на покварени същества, които са непостоянни и коварни в изменчивостта си. Защо го прави? Отговорът е ясен: защото ни обича. Нас? Как ни обича? Да не би да си мисли, че сме много добри? Не, не си мисли. Познава ни много добре. Знае всичко около нас, включително най-дълбоките тайни на сърцата ни. Знае дори онова, което ние не знаем за себе си. И въпреки това ни обича. Любовта не се обяснява. Тя просто съществува и си върши делата. А ако ни се струва, че вече я няма, значи не я е имало никога. Защото любовта не умира. Умират нашите илюзии.

Животът с Бога не е интелектуално търсене, не е логика, доказателства, аргументи и прочие – така си го представят онези, които никога не са вниквали в същността му. Това е емоционална връзка, изпълнена с могъщи чувства. Затова всеки си има своя път, който е неповторим; и всеки трябва да зачита преживяванията на другия, макар и те да са твърде различни от неговите.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s