Уличен пророк

12.05.2016 г.
6 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Амос 4 глава


6„Аз не бях пророк, нито син на пророк”, признава Амос (7:14,15). И добавя най-честно: „Бях говедар и берях черници.” Това подразни официалните свещеници и те го предупредиха да млъкне. Професионалистите са много докачливи. Често чуваме иронични бележки от тях да не им се месим и да ги оставим да си свършат работата. И те така я вършат, че… Както се казва, „Титаник” е просторен от специалисти, а Ноевият ковчег – от аматьори…

Но Амос имаше нещо, което те, професионалистите, нямаха: Господ го беше взел от стадото и го накара да пророкува. От полските пасища той се озова на градските улици – една непозната за него среда. Но той не се страхуваше от мисията си, а смело и дръзко заговори онова, което свещениците трябваше да кажат, но мълчаха.

Не познаваше градския живот Амос. Неговото ежедневие беше по-просто, той работеше повече с говеда, отколкото с хора. Но може би точно това трябваше: човек, който разбира от говеда, да отиде при хората, които бяха заприличали на говеда – затънали в плътски страсти, устроили си едно общество, основано върху грубото насилие, превърнали лицемерието в добродетел…

Има улични жени, има улични деца, има улични музиканти, улични просяци, улични джебчии. Ето, че има и улични пророци. Те нямат храм, нямат седалище, където да приемат поклонници. Изгонени са от официалните пророци. Щом искат да пророкуват – да вървят на улицата. Но и там да внимават какво приказват, защото могат да пострадат!

Само че уличните пророци не се стряскат много. Те няма какво да губят. Те могат да кажат: „Приготви се да посрещнеш своя Бог!” (4:12) Който е на улицата, пръв ще посрещне своя Бог. Той няма около себе си стени и тавани, които му ограничават панорамата. Вижда цялото небе и нищо няма да му убегне. Нека повече прекарваме на открито, на свобода, със свободни мисли и сърца, с освободена на воля вяра! Нека не се затваряме доброволно в своите домове, дори и да са добре обзаведени. Ще изтървем много неща.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s