Възлюбени врагове

11.05.2016 г.
5 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Йон 3-4 глави


5Книгата на пророк Йона има интересно място сред останалите. Някои я разглеждат като хумор, като ирония по адрес на пророците. И имат известно право. Защото ние не вярваме в хора и не вземаме пример от хора, които и да са те, а от Христос.

Йона с голям зор и по много интересен маршрут се озова в своята дестинация: Ниневия. Като че ли най-после разбра, че няма друг избор и трябва да си свърши работата там. И започна. Не можем да не се възхитим от смелостта, с която обикаляше из града и прогласяваше, че той ще бъде съсипан скоро. Не е много безопасно да обикаляш улиците на един голям град, населен с грешници. Но той го направи.

Резултатът беше повече от изненадващ: Жителите на Ниневия чуха гласа му и се покаяха! И то толкова сериозно, че чак царят собственоръчно си съблече одеждите и облече вретище и седна на пепел. Всички обявиха пост и молитва, даже и животните не трябваше да получат нито храна, нито вода. Ниневия се превърна в една огромна църква. Накъдето се обърнеш, виждаш съкрушени хора, молещи се горещо. И това спаси този град.

Йона обаче хич не се зарадва, а отправи протестна нота срещу небето. Обобщено, идеята му беше: изложих се, станах за смях, изявих се като лъжлив пророк. Друго щеше да бъде да стане един голям пожар, съпроводен от трус, огън от небето, пък и още някоя екстра – а той, праведният Господен пророк, стои на близкия хълм и наблюдава погиването на грешниците! Каква класика, какъв драматизъм! Хора тичат с горящи дрехи, сгради рухват, ехтят писъци… Истински Холивуд.

Само че Бог не обича такива гледки. Той обича живота и красотата. И който се покае, печели Неговото благоволение. Дали живее в Ниневия, във Вавилон, в Содом, все едно. Всеки може да се покае и да се избави от гнева; вместо него да получи любов и милост. Но не бива да отлага безкрайно това. Защото всичко си има граници.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s