„Обърнете се!“

10.05.2016 г.
4 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: Йоил 2 глава


4Страшна картина рисува пророкът: нашествениците приличат на лавина, на булдозер, който изрива всичко от пътя си и нищо не може да му се опъне. Описанието му сякаш напомня онези нацистки паради, на които военните части маршируват неудържимо, от движенията им се излъчва нещо ужасяващо, смазващо, неотразимо. Или на парадите на Червената армия на кремълския площад. Дрънкане на оръжие, мощ, заплаха, трясък на чепици, стегнати команди…

Но „даже и тогава!” Ах, Господи, даже и тогава, пред лицето на тази смазваща сила, на тази прегазваща атака, на тази въоръжена мощ, „ако се обърнете”, Той ще се откаже от наказанието, колкото и заслужено да е то!

Кои са тези въоръжени армии, които идват с трясък насреща? О, това са армиите на нашите пороци, слабости, недостатъци, пропуски, неспособности; с една дума на греховете ни. Те първо са многобройни и сякаш растат с всеки нов ден, плодят се, развъждат се като плъхове и хлебарки. Трепем ги, но те възкръсват още по-яки. Второ са страшно организирани. Имат си такова командване, пред което никой генерален щаб и никакъв пентагон не струват. Толкова са последователни, железни, непоклатими, че нищо не можем да извадим насреща им. Това също са армиите на изкушенията, които също стават все по-лъскави, нахални, досадни. Настъпват и ни притискат в ъгъла. Това са и армиите на безбожието, на атеизма, на новите и нагласени точно по вкуса на публиката религии. И още много армии идват с цел да ни унищожат, да ни смачкат и да завземат нашата територия.

Даже и тогава можете да се обърнете. Накъде? Как да откъснем поглед от наближаващата заплаха? Гледката е толкова кошмарна, че не можем да отвърнем очи.

„Към Мене!” Господ е в другата посока. Обърнали сме Му гръб, захласнати от ония, другите. И ако те искат нашата гибел, Той иска нашето спасение. Той иска да ни потопи в Духа Си, да ни даде онова, което е точна противоположност на плътта и тлението. „Обърнете се!” Там е правилната посока, в която да гледаме.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s