Двоен дял

09.05.2016 г.
3 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: 4 Царе 2 глава


3Добър учител е само този, който има добри ученици. Учителят се отказва от себе си, от кариерата си, от постиженията си и насочва цялата си енергия към своите ученици. Реализира себе си чрез тях. Колкото повече им даде, толкова повече дава на себе си. Той се смалява, за да наблюдава как те растат.

Изненадващо е да видим Илия като учител. До този момент той се изявява като самотник. Сам е при Ахаав, сам е на Кармил, сам е на планината Хорив, когато изпадна в униние. Едва в следващата книга, 4 Царе, узнаваме, че имал и ученици. Какво ли ги е учил? Какво ли са видели те от него?

Въпросът кое е първото – учителят или учениците – прилича на оня за яйцето и кокошката. Кое е определящото: щом има добър учител, ще има и добри ученици, или: щом има добри ученици, ще се намери и добър учител? Сигурно и двете трябва да са налице. Кой кого подбира: учителят учениците си или учениците учителя си? Ап. Павел споменава: „Ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение; но понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти” (2Тим.4:3). Едно време бяхме добре: нямахме избор. Учителят ти е този, когото ти наредят. Харесваш, не харесваш, все едно. Заедно с избора идват и проблемите. Идват и оправданията: учителите се оплакват от учениците, учениците – от учителите…

Все едно, в случая явно имаше щастливо съвпадение. Учителят Илия показа на своите ученици такива примамливи неща, че те нямаше как да не пожелаят да се учат от него. Те пък, от своя страна, бяха толкова възхитени от своя учител, че искаха да му подражават. И да го надминат дори. Защото смисълът на обучението е всяко следващо поколение да е по-умно от предишното.

И все пак само един дръзна да поиска двоен дял от духа на Илия. От всичките добри ученици имаше един най-добър: Елисей.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s