Представление на върха на планината

08.05.2016 г.
2 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: 3 Царе 18 глава


2Как се беше получило така, че живият Бог имаше само един пророк, а идолът, наречен Ваал, имаше цели четиристотин и петдесет?

Важен е този въпрос, но има и по-важен: не кой колко пророци има, а кой стои зад тези пророци. С други думи, кой е Бог и кой е идол. Ваал печелеше много привърженици, но това не го правеше да е нещо повече от една дървена статуя. Живият Бог не печелеше привърженици, но си оставаше Господар. Човек може да има килограми жълти стотинки, но по-добре е да има една банкнота от сто лева. Тя ще му свърши повече работа.

Удивително е човешкото лекомислие и често наистина оставаме смаяни от безбройните примери на наивност и липса на елементарна логика. Идолите печелят огромен брой последователи, а живият Бог остава изтикан в ъгъла. Погледнете навън в тези пролетни дни: бурените растат горди и непобедими, колкото и да ги копаят и пръскат, а културното растение, горкото, едвам оцелява, въпреки всички грижи. Чалгата триумфира навред, а истинската музика ехти в празни зали.

Реалността обаче е същата, както по времето на Илия. Има една планина, един Кармил, където се изкачваме и идва часът на истината. Не можем да ядем бурени и затова трябва да се грижим за житото. Не можем да живеем по дивашки закони, затова трябва да има култура. Не може идолите да бъдат почитани до безкрайност, все трябва да дойде един момент на изтрезняване. Човек може да живее в лъжа и самозаблуда известно време, но ако продължава да упорства, ще трябва да плати жестока цена. Живият Бог ще излезе на преден план един ден и онези, които са Го пренебрегвали и са се кланяли на лъскавите идоли, ще разберат каква грешка са направили. Служителите на истината ще получат най-сетне своето признание, а служителите на лъжата ще получат горчивия плод на своя лъжовен живот.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s