Божий човек

07.05.2016 г.
1 ден от плана „Двете царства“
библейски текст: 3 Царе 17 глава


1Историята на живота на пророк Илия започва по доста противоречив начин. Илия очевидно беше видна фигура в тогавашното общество. Той си имаше вземане-даване с най-издигнатите личности. Можеше да застане пред самия цар с авторитет и да му каже, че ще стане това, което той, Илия, казва, а не това, което казва царят. А във всички исторически времена е било така, че хора от подобен ранг не знаят какво е бедност. Може да няма за народа, може деца да умират от глад, може да цари страхотна мизерия, но за тях, избраните и високопоставените, трябва да има всичко. Всичко.

Но вместо това виждаме Илия да е подложен на доста свирепа диета и трябваше да разчита на кетъринга на враните. После пък го виждаме гост на възможно най-бедната вдовица. Нима не можеше такъв велик пророк да бъде зачислен към някой по-богат човек? Защо трябваше да трепери всеки ден ще има ли пак брашно за омесването на една скромна питка? И малко масълце, ах, какъв лукс…

Отговорът е, че Божиите люде никога не са били богати и не са се радвали на особен разкош. Не защото Бог е лош работодател и не се грижи за Своите служители, а защото не им прилича да бъдат охранени. Нещата в нашия свят са докарани дотам, че за да бъде някой богат и да живее в охолство, някой друг трябва да бъде ограбен. И ако за безбожниците това не е проблем, защото те са привърженици на теорията на Дарвин, то за духовните хора е прилично да бъдат заедно с онеправданите. Там им е мястото. Изборът е или с едните, или с другите. Ето какво ни казва един друг Божий свят човек, векове по-късно: „Защо по-добре не оставате онеправдани?”(1 Кор. 6:7). Скромността ни откъм материално притежание ни дава свободата да бъдем убедителни, когато говорим за духовни неща. Докато благополучието внася доста фалшиви, дразнещо фалшиви тонове в словата ни.

Реклами

One thought on “Божий човек

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s