Направи своя избор!

25.03.2016 г.
19 ден от плана „Златната ера“
библейски текст: Притчи 10 глава


liakolekcia_picture19Изборите са нежелано занимание. Отвратени от политиката и от корупцията, от липсата на положителни промени, хората не желаят да гласуват. Ако някой много силно иска да ги заведе при урните, трябва да им плати нещо. Избирателната активност все повече пада.

И в духовно отношение е така. Все по-малко хора искат да правят избори. Повечето просто се отпускат по течението. Правят каквото им диктува моментното желание и настроение. „Просто го направи!”, „Не му мисли много!” – това са съветите, които слушаме на всяка крачка. „Живей за мига!” – е девизът на мнозинството. И хората се покоряват. Не му мислят. Действат. Ловят мига. После се чудят защо животът им се превръща в хаотично лутане от една грешка към друга.

Трябва да направим избор. Съзнателно, сериозно, обмислено. Книгата Притчи ни вдъхновява за това. Дава ни конкретни съвети, но преди всичко ни припомня истината, че каквото правим, ни се връща, че делата ни имат последствия. „Пътят Господен е крепост за непорочния, а разруха ще сполети онези, които вършат беззаконие” (ст.29) – кое ще изберем? Ние сме дарени с разум, за разлика от животните. Не бива като тях да искаме само да сме сити и здрави, за да сме щастливи – божественото в нас си иска своето и не се задоволява с първичните усещания. Изборите са за хората. Останалите твари не могат да ги правят. Но ние сме по-щастливи от тях именно поради възможността да избираме.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s