Посвещаване на храма

22.03.2016 г.
16 ден от плана „Златната ера“
библейски текст: 3 Царе 8 глава


liakolekcia_picture16Хората освещават жилища, кръчми, офиси, фабрики, шосета. Намират се услужливи свещеници, които всичко освещават. Но не толкова често се освещават храмове. Днес обществото разполага с много повече пари, отколкото поколенията преди нас; има много по-мощна техника, има много повече материали и технологии. Но ако преди са се строили и освещавали храмове, днес рядко ще чуем за подобни събития. На мода са малките параклиси, в които като влезе един човек, вторият трябва да стои отвън, защото няма място. Хем си правиш реклама на много добър християнин, хем ти излиза съвсем евтино.

Храмът, осветен от Соломон, имаше предназначението да бъде център на духовния живот на избрания народ. Там хората да идват, водени от нуждата да благодарят на Бога, да поискат Неговото водителство, да потърсят помощ в бедствията. Това не беше магическо място, където със самото си идване човек биваше благославян от Бога. В святия храм биваха благославяни онези, които идваха с искрено сърце и водени от духовни подбуди.

Днес живеем във време на свобода от ритуали и обреди. Храмът е вътре в нас. Вие сте храмът (1 Кор. 3:16), припомня ни апостолът. Но този храм ще е наистина такъв, ако се стремим с цялата си същност към духовен живот, ако се държим така, че да даваме светъл пример и да показваме превъзходството на Божието царство над царството на плътта и суетата.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s