Мъдрост

21.03.2016 г.
15 ден от плана „Златната ера“
библейски текст: 3 Царе 3 глава


liakolekcia_picture15Мъдростта – това е умение да направиш точно каквото трябва в точния момент. Не по-рано, не по-късно. Всички ние разбираме как е трябвало да постъпим правилно, но със закъснение. Днес всички знаят печелившите числа на тотото, но са спечелили само онези, които са ги узнали преди да бъдат изтеглени. Знанието е едно, мъдростта е съвсем друго. Лекарят знае колко е вредно пушенето, но трябва да е и мъдрец, за да го остави.

Соломон ни предлага един пример на блестяща мъдрост. На убедително разрешение на един заплетен въпрос, така че у никого да не остане и капка съмнение коя е истината. Където има мъдрост, там нещата се решават по съвършен начин. Където няма, всичко остава в състояние на пълен хаос.

Нашето време е време на голямото знание и на още по-голямо безумие. Хората постоянно искат да узнават още и още тайни, но се държат така, сякаш са си поставили за цел да се затрият.

Обикновено човек на младини няма мъдрост, а я придобива на старини. При Соломон беше обратното: на младини беше мъдрец, на старини взе да се държи като безумец. Същото е и с човешкия род. Някога като че ли е бил по-мъдър, а колкото остарява, обезумява… Мъдростта Господ я дава (Притчи 2:6), а останалото сами си го научаваме, но то не струва нищо без нея.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s