Цар със страстно сърце

14.03.2016 г.
8 ден от плана „Златната ера“
библейски текст: 2 Царе 6 глава


liakolekcia_picture8Какво ли е да си цар на Божия народ? Или е много трудно, или е много лесно. Ако не лесно, то поне радостно. Защото има кой да управлява, а на тебе ти остава само да гледаш как Той се справя с всичко по божествен начин и да се радваш.

Давид беше радостен. Играеше, защото му се играеше. Има моменти, когато човек не може да не играе. Когато радостта кипи вътре в теб, как няма да играеш? Откъде идваше тази радост? От съзнанието, че народът си има вечен Цар на царете, а всички останали са само Негови поданици, включително и този, който седи на трона.

Децата играят, защото нямат грижи. Грижите са за мама и татко. Когато един цар играе, значи е спокоен – има кой да мисли. Това не можеше да разбере Михала, Давидовата жена. Като дъщеря на предишния цар Саул, завършил безславно царуването си, тя беше свикнала да се изживява като много важна личност; за нея царят трябваше да е строг и намръщен, да ходи с величествена походка, да приема паради и да показва блясък. Иначе ще му падне рейтингът. Как ще уважават поданиците един цар, който играе наред с простолюдието, потропва и подскача с хората от улицата?

Колко ли сме смешни с нашия стремеж винаги да се показваме много велики, големи царе и важни персони! Как ли ни се смее Бог! Какви одежди, какви големи кръстове, какви жезли, какви корони… Малки човечета, които се правят на големи.

Давид беше велик цар, защото знаеше, че е втори в царството. И защото знаеше кой е Първият.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s