Преданост в приятелството

12.03.2016 г.
6 ден от плана „Златната ера“
библейски текст: 1 Царе 20 глава


liakolekcia_picture7Странна ситуация наблюдаваме в този разказ! Йонатан, синът на царя, следователно престолонаследник и бъдещ цар, помага на най-върлия враг на баща си – Давид. С което лишава сам себе си от надеждата един ден да стане цар. Защо го прави? Защото вижда, че Давид е по-добър от баща му. По-добър и от самия него, Йонатан.

Колко различно е онова, което виждаме обичайно в такива заплетени истории! Аз държа на своя интерес, макар и да виждам, че има по-добър от мен. Аз не давам никой да посяга на моето, макар и да знам, че не съм го спечелил с честни средства. Аз не давам на другия преднина, колкото и той да ме превъзхожда.

От това страдат мнозина. Създават се конфликти, отекват скандали, хора се съблазняват – но не, аз държа на моето. Та нали съм престолонаследникът! Нали мое е законното право да съм начело, какъвто и некадърник да съм! Жалко е, че даже и в църквите могат да се видят подобни неща.

Йонатан е трагичен образ. Той обичаше баща си, но не можеше да си затвори очите, че баща му не е добър цар и че не води народа си по добри пътища. Виждаше и че Давид е правилният човек.

Животът ни предлага такива дилеми, такива избори между личния интерес и общия. Те показват колко здрави са нашите ценности, колко истински са мотивите ни. Примерът на Йонатан може да ни бъде много полезен.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s