Самуил

07.03.2016 г.
1 ден от плана „Златната ера“
библейски текст: 1 Царе 3 глава


liakolekcia_picture1“Да знаеше младото, а да можеше старото…” За тази поговорка се сещаме, когато прочетем историята за стария свещеник Илий и детето Самуил. Човекът, който си отива и човекът, който идва. Умората, изпепеляването, тъгата по неосъщественото съжителстват с енергията на новия живот, със силата на младостта. Старият човек не чува гласа, слухът му е притъпен. Детето го чува, но не знае на кого е. Нещата си вървят по своята желязна логика. Когато старото се износи, го заменя новото.

Илий беше добър човек и съвестен свещеник, но нещо му липсваше. Неговите синове бяха покварени хора и безсъвестни свещеници. Трябваше Бог да се намеси, за да дойде свещеник на място. И Той го направи.

Духовният живот е съжителство на рутината с неочакваното, на опита с готовността да бъдеш изненадван. Бог ни поднася сюрпризи. Говори ни. Очаква да чуем и да кажем: „Слугата Ти слуша!” Само че изненадите идват при онези, които са подготвени за тях; при хората, които вече са показали, че могат да ги улавят и използват.

Самуил беше достатъчно малък, за да потърси съвет от възрастния. Всъщност, дали има такава възраст? Децата от малки не искат да чуят какво им се казва. Затова повтарят грешките на възрастните.

Можем да продължаваме упорито да се правим на толкова глухи, колкото е един старец на преклонна възраст. Можем и да чуем. Гласът, който ни призовава, има добри намерения за нас. Шумно е днес, много гласове чуваме. Но ако добре си настроим антената, ще открием верния измежду тях. Той ще ни каже най-важното – как да направим така, че душите ни да не се изпепеляват все повече, а да стават все по-млади и с по-остър слух. Защото ако тялото остарява, то духът има свойството да става все по-млад.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s