Упорита любов

29.02.2016 г.
19 ден от плана „Зараждането на една нация“
библейски текст: Рут 1 глава


liakolekcia_picture19Много или малко са 10 години? Ще кажете – „Зависи кой питаш“ – и имате право. Но замисляли ли сте се колко много неща са ви се случили през последните 10 години? Колко сте се променили и колко са се променили обстоятелствата около вас? Колко неща сте научили и колко сте забравили?

Моавката Рут живя със съпруга си и свекърва си „само“ около 10 години преди той да почине. През това време явно животът на Рут се е променил толкова много, че сърцето й е било прилепено към семейството и културата на съпруга й. Според мен най-важното беше, че сърцето й бе прилепено към Бог. Това беше огромната разлика между нея и Орфа, нейна етърва.

В стих 15 се казва, че Орфа се върна при народа си и боговете им. Тя се върна назад, опитвайки се сигурно да забрави много от нещата случили се през последните 10 години. Рут обаче избра да продължи заедно със свекървата си и да се върне с нея при Божия народ. Тя каза: „твоят Бог, ще бъде мой Бог“.

Мисля си, че през изминалите 10 години Рут е видяла нещо различно в съпруга си и свекърва си. Видяла е тяхната вяра в Господа и разбрала, че именно техният Бог е жив и реален Бог. Всичко това се беше случило в земята на моавците, сред народа на Рут. Но вместо те да повлияят и да обърнат в идолопоклонство Ноемин и синовете й, те останали верни на Господа и изявили на Рут кой е Бог.

След смъртта на съпруга си Рут имала право на избор: дали да се върне назад или да продължи напред. Тя избрала да остане със свекърва си и с Господа. Благодарение този свой избор да се довери на Бог и да Му служи, днес на моавката Рут е посветена цяла книга в Библията и тя е една от малкото жени споменати в родословието на Исус Христос.

И днес изборът е наш. Ние решаваме дали ще се привържем към Бог и ще Му оставим да ни променя или ще Му обърнем гръб.

За съжаление някои хора се връщат назад, дори след години, прекарани в Божия дом. Ние обаче, нека здраво да се дъжим за Господа и никога да не отстъпваме.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s