Военно напрежение

27.02.2016 г.
17 ден от плана „Зараждането на една нация“
библейски текст: Съдии 7 глава


liakolekcia_picture17Господ Бог е толкова изобретателен и непредвидим! Не спирам да се учудвам и в същото време да се възхищавам на нетипичните и понякога странни Негови решения. Цялата Библия ни разказва за Божието величие и прекрасните Му чудеса. Господ не престава да ни изненадва със Своите дела, които понякога ни се виждат странни, невъзможни, дори обречени на неуспех. Но именно в такива моменти Бог показва Своето величие и чудодейна сила.

Мадиамците силно притесняваха еврейския народ и господстваха над тях. Те взимаха реколтата на земята им, животните им, плодовете на труда им. Господ чу вика на Своя народ и призова един млад силен мъж, който да ги поведе в борба. Това обаче определено не се хареса на мадиамците и те събраха голяма войска, за да ги накажат. Библията ни разказва, че те бяха многобройни като скакалци и камилите в стана им – „като пясъка край морето.“

Обикновено, когато имаш силен и многоброен противник, ти също се опитваш да събереш голяма войска. Господ обаче, реши да покаже величието си и да приложи нова, нетипична стратегия. Бог избра да победи това многохилядно множество само с 300 избрани войни. Нима това е възможно? Всеки военачалник би отхвърлил подобна идея като налудничава. Но Гидеон послуша Бога и Му се довери. Той изпълни точно така, както Господ му каза и отдели само 300 мъже. С тях атакува лагера на мадиамците, когато Бог му заповяда. Резултатът не закъсня – войската се разбяга пред тях. Господ отново направи чудо и показа, че Той воюва за Своя народ и че за Него няма нищо невъзможно.

Няма значение колко голям и силен е противникът ни, ако Бог воюва за нас, ние ще бъдем повече от победители. Няма значение дали разполагаме с много или малко ресурси, за Бог това е без значение. Нашето изобилие не помага на Бога, както и нашият недоимък не Го затруднява. Той е Творецът на всичко около нас и всичко е Негово.

Бог избира малцината, за да се прослави пред множествата.

Бог избира слабите, за да ги защити и да порази силните.

Бог избира неуките, за да засрами мъдрите.

Господ иска от нас просто да Му се доверим и да поверим това, което имаме в Неговата ръка, а Той ще го употреби за Своя слава.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s