Странна тактика

23.02.2016 г.
13 ден от плана „Зараждането на една нация“
библейски текст: Исус Навин 6 глава


liakolekcia_picture13Обичам историята за превземането на Ерихон. Това е най-странната стратегия и тактика, използвана някога за превземането на добре укрепен град, но и определено една от най-ефективните. Чудя се, кой е бил по-изумен от случващото се – еврейският народ или жителите на града.

Господ каза на Исус Навин да обикалят града седем дни. Отгоре на всичко войниците трябваше и да мълчат докато обикалят. И така седем дни под ред, а на седмия – седем пъти. Със сигурност и двете страни бяха учудени от случващото се. Едните се чудеха какъв е смисълът на тези обиколки, а другите ги гледаха от крепостната страна и се чудеха на стратегията им, очакваха всеки момент да бъдат нападнати. Накрая обаче се случи чудо – свещениците засвириха с тръбите и войниците нададоха вик, и крепостната стена се срути. Има сила в човешкия глас, но със сигурност не може да събори солидна каменна стена. Нещо друго го направи. Покорството и послушанието пред Господа, задвижи Божията ръка да събори стената.

В материалния свят може и да не сме способни с глас да разбиваме камъни, но това, което изговаряме, има огромна сила в духовния свят. Думите, които излизат от устата ни могат да съживяват или да нараняват. Замисляли ли сте се за силата на изговорените думи? Бог, изговаряйки слово, сътвори земята и всичко около нас, дори самите нас.

Мисля си, че викът който нададе еврейския народ пред стените на Ерихон, беше вик на прослава на Господа. Нашето хваление към Господа може да събаря стени в духовния свят. Когато издигаме глас на радост към Бог и когато Го славим, нещо се случва в невидимия свят. Нашият глас се издига високо към небето и проправя път през всяка тъмнина. Когато изговаряме слово, благословение или дори само насърчение към някого, ние разчупваме връзките на тъмнината и проправяме път на Божията светлина.

Изказаните от нас думи имат сила, затова трябва да внимаваме какво говорим и да подбираме добре думите си. Има опасност с говоренето си да нараним не само околните, но и себе си. Ако не сме внимателни, с лошите си думи може да отворим врата и неусетно да дадем място на противника на нашите души в живота ни. Нека пазим езика си. И нека не спираме да хвалим и с глас да благодарим на Бога!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s