Нови съгледвачи, нов дух

22.02.2016 г.
12 ден от плана „Зараждането на една нация“
библейски текст: Исус Навин 2 глава


liakolekcia_picture12След 40 години скитане из пустинята, еврейският народ отново застана на прага на Обетованата земя. Сега те отново трябваше да изберат дали да прекосят реката и да превземат земята или да се върнат назад, както предния път. Изпратиха нови съгледвачи да разгледат земята и укрепения град пред тях – Ерихон. Този път вестите, които съгледвачите донесоха бяха различни. Странно, но те не изтъкнаха големината на крепостната страна, нито описаха снаряжението на стражите, не насочиха вниманието върху броя на войниците или големината на мускулите им. Те изрекоха: „Наистина Господ предаде в ръцете ни цялата земя.“

Виждате ли разликата между новините, които донесоха старите и новите съгледвачи? Предния път разузнавачите насочиха вниманието на народа към добре укрепениете градове, към големите крепости, към това колко силни и високи бяха жителите на земята и как не виждат никаква възможност за победа. Този път обаче съгледвачите гледаха на същите обстоятелства с други очи. Те погледнаха през очите на Господа. Осъзнаха нещо, което техните предци не забелязваха – че чрез Божията сила могат всичко. Те повярваха на Господа, че щом им е обещал тази земя, Той ще воюва за и с тях и ще ги доведе до победа. Бяха готови за битка, доверявайки се на Бог. В думите и нагласата им нямаше и капка съмнение.

С какви очи гледаме ние на обстоятелствата? През очите на страха и съмнението или през очите на вярата? Вярваме ли в изпълненито на Божиите обещания към нас? Трябва да знаем, че когато Бог ни е обещал нещо, Той вече е приготвил и пътя за нас. Дори понякога нещата да изглеждат невъзможни по човешки, за Бог няма нищо невъзможно. Довери Му се. Той може да променя хора и обстоятелства. Господ „прави път и там, където няма път“. Дори и през морето. Ако днес не виждаме ясно начин да спечелим и преборим обстоятелствата, нека се хванем здраво за Бог и Неговите обещания, и Той ще ни направи повече от победители.

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s