Никога не забравяй

19.02.2016 г.
9 ден от плана „Зараждането на една нация“
библейски текст: Второзаконие 4 глава


liakolekcia_picture9В припева на една стара песен се пее така:

Милостите Божии припомни, всички по отделно повтори,
Припомни си що е теб сторил и ще видиш, колко благ към теб е бил.“

Винаги, когато чуя тази песен, се замислям дали наистина помним всичко, което Бог е извършил за нас. Виждал съм много хора просто механично да повтарят думите на песента, без да се замислят върху тях. А всъщност, ако само за миг вникнем в силата на текста и наистина си припомни поне едно от чудесата, които Бог е извършил в нашия живот, ще запеем още по-силно и тържествено.

Врагът на нашите души е хитър и с всякакви стратегии се опитва да ни отдалечи от Божието присъствие. Забравата е един от старите му и доста ефективни методи. Житейските грижи и проблеми заемат голяма част от съзнанието ни, изтикват спомена за великите Божии дела толкова назад, че понякога направо ги забравяме. Така малко по малко започваме да губим надежда, да губим посока, започваме да се отдалечаваме от Бог. Един от заветите, които Моисей остави на народа беше „да не забравят“ делата, които Господ извърши за тях.

Бог среща всеки от нас по уникален начин. Докосва ни или извършва чудо за нас и това променя живота ни завинаги. Вече не сме същите. Всяко едно преживяване с Бога ни помага да Го опознаем по-добре и да се приближим до Него. Има голяма сила в това да си припомняме какво Бог е извършил за нас. Това съживява и изгражда в нас вяра и упование в Господа. Дава ни сила да преминем през следващото изпитание.

Важно е не само да помним, но и да разказваме за великите Божии дела в живота ни. Няма нищо по-силно от личното свидетелство. То се разпростира и учи следващото поколение. Пръска светлина навсякъде около нас и плановете на сатана се провалят.

Нека отделим няколко минутки и се замислим какво Бог е направил за нас през изминалия месец. Откриваме ли, че Бог винаги е бил с нас и не ни е забравил? Нека да Му благодарим за всяко едно нещо по отделно.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s