Открит бунт

18.02.2016 г.
8 ден от плана „Зараждането на една нация“
библейски текст: Числа 14 глава


liakolekcia_picture8Срещате ли препятствия в живота си? На мен лично ми се случва от време на време. J Честно да ви кажа никак не ми харесва, когато нещо внезапно препречи пътя ми. Понякога (да не кажа винаги) преодоляването или премахването на препятствието изисква време и усилия. Но когато след време погледна назад и видя резултата и поуките, разбирам смисъла на преживяното.

Не е така лесно обаче в момента, когато препятствието се изправи пред очите ми. По своя път към Обетованата земя еврейският народ срещна различни трудности и препятствия. Когато стигнаха до заветната цел, Мойсей изпрати 12 съгледвачи да разгледат земята и разузнаят. Десет от тях докладваха, че земята е добра, но няма как да я завладеят, тъй като местните жители са огромни, силни и непобедими. Освен това и градовете им са укрепени. Само двама от разузнавачите вярваха, че с Божията помощ могат да постигнат победа и да завладеят Обещаната земя. Множеството обаче прие версията на 10те. Уплашиха се до такава степен, че се вдигнаха на бунт. Бунт срещу Господ.

Тази история не е нещо далечно и неразбираемо за нас. Ако се замислим, ще видим, че често хората сме такива. Да, казвам „сме“ – аз и ти също сме хора, като всички останали. Какво се случва, когато на житейския ни път изведнъж се появи препятствие? Случва се да изпаднем в страх и ужас, в паника. Причината не в това, колко голямо е препятствието, а в това че изведнъж нещата излизат от контрол, от нашия контрол. Плаши ни незнанието, неяснотата за бъдещето. Това ни ядосва, изнервя ни. Нашият „перфектен“ план е провален и ние не виждаме как и накъде да продължим. В подобни моменти се отдаваме на отчаяние. И вместо да извикаме към Бога за помощ, избираме да направим точно обратното – да се обърнем на бунт срещу Него. На бунт, за да вземем нещата в свои ръце и да държим здраво кормилото на живота си. А колко по-лесно би било да се смирим и да помолим Всемогъщия Бог за помощ и изходен път. Да Му се доверим и да Го оставим да се прослави в живота ни. Бог има път през препятствието. Бог може да ни даде сили да повдигнем всяка пречка по пътя ни.

Нека не забравяме чудесата и великите дела, които Господ е извършил в живота ни и да Му се доверим, че Той е и ще бъде с нас и през следващото препятствие.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s