Десетте Божии заповеди

14.02.2016 г.
4 ден от плана „Зараждането на една нация“
библейски текст: Изход 20 глава


liakolekcia_picture4Попитай някой случаен минувач на улицата дали знае какво е Божият закон. Всеки ще ти отговори, че това са Десетте Божии заповеди. Може би дори ще ти цитира някои от тях: „Не лъжи“, „Не убивай“, „Не прелюбодействай“. Странно защо хората обикновено пропускат първата заповед и се съсредоточават върху 3-4 от следващите. Казват си: „Важното е да си добър човек“ и щом не крадеш (влизайки с взлом в чужда къща) и не убиваш, значи всичко е наред. Сатана често използва тази заблуда, за да ни държи далеч от Бог. Успокоява ни, че е достатъчно да сме „добри хора“ (каквото и да означава това) и че ако спазваме 1-2 от Божиите заповеди, значи сме угодни на Бога. Врагът на нашите души ни внушава, че ако „малко послъгваш“ или понякога си присвояваш разни неща от офиса, не е проблем… стига да не убиеш някого.

Господ Бог даде закона, Десетте заповеди на еврейския народ, за да постави един общ стандарт за всички. А апостол Павел казва, че законът е даден, за да изяви и разкрие греха. Нашият Господ и Спасител Исус Христос изпълни закона и ни показа какво стои в неговата основа. Веднъж попитаха Исус коя е най-голямата от всички заповеди. Исус отговори: „Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум. Това е голямата и първа заповед. А втора, подобна на нея, е тая: Да възлюбиш ближния си, както себе си“ (Матей 22:36-39). Върху тези две заповеди стои целият закон.

Ако искаме да разберем и изпълним Божия закон първо трябва да се обърнем към Бог и да Го обикнем с всичко вътре в нас, с цялата ни същност. И щом позволим на Божията любов да ни изпълни, тя ще започне да прелива от нас към хората наоколо.

Какво е отношението ни към околните? Отнасяме ли се към тях с любов? „Боже Наш, изпълни днес сърцата ни с Твоята любов и ни помогни да обичаме. Покажи ни, ако се отнасяме неправилно към някого и ни дай мъдрост да оправим отношенията си.“

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s