Яков получава благословението

27.01.2016 г.
10 ден от плана „Заговорът е разкрит“
библейски текст: Битие 27 глава


 liakolekcia_picture10

„Да! И благословен ще бъде.”

Опитвали ли сте се да манипулирате ситуацияте, за да получите нещо, което искате? Всеки го е правил и след това в нас е оставал горчивият вкус на открадната радост и успех. Бог мрази манипулацията, контрола и чародейството.

Тогава защо благословението, което Яков открадна чрез измама, беше като че ли одобрено от Бога?

Времето на Яков беше много по-различно от това, в което живеем днес. Единственият закон, който съществуваше, беше законът на сърцето. Още преди раждането на двамата близнака – Яков и Исав имаше пророчество, че по-големият ще слугува на по-малкия. Яков копнееше за първородството и благословията на Исаак. Докато Исав се женеше и забавляваше с ханаанските жени, Яков стоеше в дома си и търсеше благоволението на родителите си. Душата му беше настроена да приема и следва вярата на Авраам и Исаак. И дори когато имаше шанс да „припечели” нещо от брат си в замяна на „една паница леща”, той поиска не друго, а първородството, което Исав очевидно не ценеше и с лекота, като на шега, продаде на Яков.

Склонни сме да търсим вината и проблема в другите, но ако сме честни и погледнем навътре в себе си, дали няма да открием, че пропускаме благословението си, защото нехаем и не ценим Божието в нас? Дали дарбите и талантите, за които завиждаме на другите, са неща, за които ние не бихме отделили време и усилие, а просто искаме славата и влиянието, което те водят след себе си?

Яков имаше копнеж в сърцето си по бащиното си благословение. Той знаеше, че не му се полага по ред на раждане, но беше готов да го извоюва и да плати цената за него. Малко по-късно Ангел Божий воюва с него и отново по-малкия Исааков син остава верен на копнежа, като заявява, че няма да пусне ангела, докато не го благослови.

Яков знаеше и високо ценеше стойността за Божието благословение!

Господи, прости ми, че не винаги съм оценявал голямото благословение и жертва, която Си дал за мен! Искам да Ти благодаря за благодатта и даровете, с които Си ме надарил и най-вече за спасението, което не съм заслужил с нищо и не бих могъл да го изработя. Помогни ми да не го продавам за кратковременни лъскави суети и успехи, които могат да изгорят, да се изгубят или да преминат!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s