Давид приема Божието обещание

12.11.2015 г.
4 ден от плана „14 дни с книгите от Библията“
библейски текст: Притчи 2 Царе 7 глава


1В отговор на искреното желание на Давид – Бог да обитава сред Израел и да има Свой храм, Господ му обещава: „И домът ти, и царството ти ще се утвърдят… престолът ти ще бъде утвърден до века”. По този начин Бог установява царуването на Давид не само докато той е жив, но и завинаги, чрез раждането на Божия Син от Давидовата линия. Интересното е, че Бог отхвърля желанието на Давид за строежа на Божия храм не за да го дисциплинира или отхвърли, а защото Божието намерение за Давид е да бъде ВОЖД на народа, а не строител на храма. По същия начин, Бог не винаги ни дава да Му служим според НАШИТЕ ЖЕЛАНИЯ (като да станем пастори или мисионери например), а според НЕГОВИТЕ НАМЕРЕНИЯ И НАЧИНИ.

Господ дава на Давид заветното Си обещание не заради заслуги, праведност или добри дела, а заради смиреното му пред Бога сърце. Давид има правилно отношение не само към Бога, но и към себе си, като многократно се нарича „слугата Ти”! Давид приема Божието обещание и воля с пълно смирение и вяра. И дори отправя молитва, която преминава от пълна благодарност-хваление за миналите и настоящи Божи милости към смирена молба за реализиране на Божиите обещания.

Животът на този „мъж по Божието сърце” свидетелства, че той изобщо не е бил съвършен, но е ценял високо призива си да служи на своя Бог. Вероятно затова и Бог благославя Давид специално и го използва като канал за благословение.

Молитва: Боже, използвай ме не така, както аз желая, но според Твоето намерение!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s