Гневът

30.10.2015 г.
30 ден от плана „31 дни с Притчи“
библейски текст: Притчи 30 глава


30„…като се подбужда гняв, се изкарва разпра.“ – ст. 33

Никой не се събужда сутрин с намерението „Днес ще наранявам и нагрубявам хората, особено близките ми!“ Но има някои знаци, които ни подсказват, че бурята на гнева наближава и ако не вземем предпазни мерки, тя може да се разрази и да ни погълне. Раздразнителност, мнителност, обидчивост са само някои от искрите, които изскачат на повърхността, за да ни посочат какво се случва надълбоко в нас.

Грях ли е да се гневим? Не, разбира се, защото самият Бог се гневи, а Той е съвършен. Разликата между Неговия и нашия гняв обаче е в „получателя“ – към кого е насочен гневът.

Бог се гневи на греха и нечестието (Римл. 1:18), на непокорството и недоверието в Него (Второзаконие 9:7 и Псалм 78:21), на окултизма и липсата на вяра в Сина Му (4 Царе 21:6 и Римл. 1:23, 28). Ние се гневим… на хората.

Бог мрази греха, защото ни причинява смърт. Но обича нас, хората и иска да общува с нас. Затова ни изпрати Спасител! За да ни избави от робството на греха. И въпреки, че Го нараняваме с непокорството си, е готов да ни прости.

Ние обичаме близките и приятелите си, но не можем да приемем, че ще ни нараняват. Държим ги отговорни за всяка грешка. Припомняме си миналото, „защото заслужават да си платят“. Натрупваме неприязън, дори несъзнателно. Докато при поредната им грешка гневът ни изригне многократно по-силен, отколкото бихме искали… върху близките ни. „Човешкият гняв не върши Божията правда” (Яков 1:20)

Къде е изходът? да вземем решение:

да не се гневим на хората – да проверяваме дали сме гневни на човека или на действията/думите му.

да не бързаме да се гневим – добре е „бързо“ да слушаме и преценяваме, „бавно“ да говорим и отвръщаме и „бавно“ да се гневим и осъждаме.

да не натрупваме гняв – в края на деня да се освобождаваме от гнева чрез искрено покаяние пред Бога.

да „не даваме място на дявола“ – да не допускаме яростта да се разрази, защото в нея има омраза и неприязън към човека. Яростта води до насилие.

„Ако е възможно, доколкото зависи от вас, живейте в мир с всичките човеци. Не се оставяй да те побеждава злото, но ти побеждавай злото чрез доброто!“ (Римл. 12:18, 21)

МОЛИТВА: Татко наш, толкова лесно се изпълваме с гняв и непростителност! Молим Те, помогни ни да приличаме на Теб – да не търпим греха, но да обичаме хората! Дай ни сила да прощаваме извършеното срещу нас и да се изпълваме с благост, милост и кротост! Знаем, че това е невъзможно за нас, но за Святият Ти Дух всичко е възможно! Само на Него, а не на врага ни, даваме място в душите и в живота си!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s