Свобода

21.10.2015 г.
21 ден от плана „31 дни с Притчи“
библейски текст: Притчи 21 глава


21

„По-добре да живееш в ъгъл на покрива, отколкото в широка къща със свадлива жена. По-добре да живееш в пуста земя, отколкото със свадлива и досадна жена.“ (стихове 9 и 19)

По-добре да си сам, отколкото с досадна жена. По-добре да си в ъгъл на покрива, но да няма кой да ти натяква. По-добре да си в пустиня, отколкото… да не можеш да избягаш!

Свобода от обвинения!

Свобода от натякване!

Свобода от мърморене!

Мърморенето, натякването и обвиняването не променят мъжа! Може временно (или еднократно) това да го накара да изпълни желанието на жена си, но ще избяга при първа възможност.

„Щом мъжът ти е обещал да поправи капещия кран в кухнята, значи ще го направи… Не е нужно да му го повтаряш всеки месец!“ Нали?!

Шегите обикновено помагат да преглътнем неприятните истини, но в семейния живот търпението ни действително е поставено на изпитание. Сигурно затова най-известният библейски пасаж за любовта (от 1 Коринтяни 13 глава) започва и завършва с „Любовта дълго търпи…“ и „…всичко търпи“.

Не само „дълго“, но и „всичко“! Търпението започва да ми изглежда непостижима добродетел!

Всъщност, няма как да бъда едновременно свадлива и търпелива; досадна и търпелива… Трябва да избера едното или другото. И тук Словото на Бога отново ми идва на помощ: откривам, че търпението е плод на Духа! Изглежда пак ми се размина най-трудното. Святият Дух ще ми подари тъпение и – готово! Но когато прочитам отново двата стиха в Галатяни 5:22-23, откривам, че тези „плодове“ вървят в пакет, не мога да ги ползвам/проявявам поотделно.

„А плодът на Духа е: любов, радост, мир, търпение, благост, доброта, вярност, тактичност, въздържание;“ (Новият завет, съвременен превод)

И постепенно разбирам, че плодът на Духа е живот в свобода. Свобода за мен и свобода за този, когото обичам. Свобода да бъдем себе си. Свобода да правим грешки.

Свобода от любов.

МОЛИТВА: Татко, благодарим Ти за свободата, която ни даваш, защото ни обичаш!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s