Глад и ситост

13.10.2015 г.
13 ден от плана „31 дни с Притчи“
библейски текст: Притчи 13 глава


Праведният яде до насита на душата си, а стомахът на нечестивите ще познае недоимък/лишение – стих 25

13На пръв поглед в този стих става дума за храна – праведният няма да гладува, за разлика от нечестивия. Но дори и днес опитът ни показва, че нечестивите рядко гладуват. Може би все пак не става дума за храна…

„… яде до насита на душата си“ – какво общо имат душата и стомахът? Вероятно мъдрецът ни говори за друг вид храна. Храна, която насища душата. (Като жена смея да твърдя, че има една храна, която насища душата – шоколадът! – но този факт не присъства в Библията, защото за мъжете това си остава голяма тайна. :))

Праведният човек живее в страхопочитание и е благодарен за всеки дар, за всяка храна, дори и да бъде само залък хляб, защото осъзнава, че всяко добро в живота му е дар от Бога. Затова е удовлетворен и душата му е наситена. На нечестивия, който е отхвърлил страха от Бога, никога нищо не му е достатъчно! Нито отбрана храна, нито богатство или удоволствия могат да запълнят бездната в душата му. Винаги е неудовлетворен и гладен за още и ОЩЕ, затова „ще познае недоимък“.

МОЛИТВА: Татко наш, благодарни сме за благата Ти грижа за нас, Твоите деца! Ти не ни оставяш да гладуваме – нито физически, нито духовно. Положил си вечността в сърцата ни и ние копнеем да Те познаваме. Откривай ни се всеки ден, Татко, все повече и повече!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s