Красива и умна

11.10.2015 г.
11 ден от плана „31 дни с Притчи“
библейски текст: Притчи 11 глава


(шеговит прочит на стих 22)

11

Признавам: този стих първо ме обърка и затова лекичко ме „убоде“.

22 „Каквото е златна обеца на зурлата на свиня, такова е красива жена, която е без разсъдък.“

Кой знае защо, първо си помислих, че красивата жена е наречена с тази грозна дума. Странно, нали?! Може пък да съм повлияна от милионите вицове за блондинки… Или от претендиращите за комични предавания по телевизията, в които жените са винаги глупави, независимо дали са красиви. Както и да е, обърках се.

Веднага прочетох стиха отново и този път всичко си дойде на мястото – златната обеца е красивата жена; свинята е глупостта. Така може. Този път се запитах: Какво търси златна обеца на носа на свинята? Къде е ровила? Сетих се за разни хора, които отглеждат прасета като домашни любимци – ако прасето е намерило бижутата на стопанката… то тя със сигурност не е много умна.

Не-не. Връщам се в близкоизточната реалност, където прасетата си знаят мястото. Възможно е свинята да е ровила съсредоточено в задния двор и да е попаднала на отдавна зарито съкровище! Когато е разровила находката си, обецата случайно се е закачила на носа й. Това й причинило болка и животинката невъздържано изскочила на улицата, където случайно преминаващи тийнейджъри я снимали със смартфоните си. Качили снимката във фейсбук и така свинята станала световно известна. Звучи като сценарий за сюрреалистичен филм, нали?

Заключение: Красотата не отива на глупостта. И глупостта не приляга на красотата. Следователно, избирам да бъда красива и умна. (Не другото.)

МОЛИТВА: Отче, благодаря Ти, че всяко твое творение е красиво и създадено с любов! Приемам любовта Ти и ти благодаря, че ме обичаш!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s