Раждането на мъдростта

8.10.2015 г.
8 ден от плана „31 дни с Притчи“
библейски текст: Притчи 8 глава


88Какво ли е било творението преди създаването на земята? Мъдростта е наблюдавала полагането на основите на земята, видяла е издигането на планините и хълмовете, както и подготовката на небето и простирането на небосвода. Сигурно картината е била изумителна, страховита и великолепна.

Величествените гледки са се редували, като впечатляващи фойерверки от светлина, лава и вода. И всяко творение е заставало на мястото си, създадено по неговата мярка, разпростирало се е в точни граници, поставени от прецизната ръка на Твореца.

Мъдростта е присъствала при сътворяването като майстор – ваятел. Наслаждавала се е и се е веселяла пред Бога. Но насладата й е нараснала, когато земята е станала обитаема. Цялото великолепно творение е придобило смисъл и способност да носи истинска радост тогава, когато човешките чада са излезли на сцената. Дали мъдростта е участвала при сътворяването на човека? Може би. Вероятно затова така „по майчински“ строго и безапелационно заявява: „Който ме намери, намира живот и придобива благоволение от Господа; а който ме пропуска, онеправдава своята си душа.“

МОЛИТВА: Отче, Твоята мъдрост дарява живот и дава смисъл на живота. Молим Те, благоволи да ни откриеш тайните й, като ни даваш откровение по Словото Си всеки ден!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s