Свободната воля

7.10.2015 г.
7 ден от плана „31 дни с Притчи“
библейски текст: Притчи 7 глава


Съчувствам на Соломон – не му е било лесно. Съветите към синовете му стават все по-интензивни в посока „пази се от чужда жена, която ласкае с думите си“.

Мъдростта и богатството не са спестили на Соломон родителските тревоги – синовете му са се превръщали в млади мъже и това им е предоставяло възможност да ходят където си искат. Бащата е знаел за клопките по пътя на младия човек и, като всеки родител, е зачестил с предупрежденията в стил: „не ходи там!“, „не влизай!“, „не се подлъгвай!“…

Идва един момент в живота на родителя, в който трябва да пусне порасналото дете от опеката си. Труден е този момент! Родителят знае за опасностите, които дебнат по широкия свят и сърцето му е свито от тревога дали детето му ще се справи с новите предизвикателства. Ще успее ли да вземе правилно решение като отсее доброто от злото? Бащата рискува да бъде досаден и повтаря едно и също… за всеки случай, ако синът не е чул първия път, и втория…

Дали и Бог се тревожи за нас, когато знае, че много скоро ще бъдем изправени пред изпитание – вероятно не, тъй като Той знае всичко и за него няма неизвестности в бъдещето ни. Въпреки това, Той ни е подарил свободна воля (и право да сгрешим). Личната ни свобода е един от скъпоценните Му Бащини дарове, с който Бог ни показва любовта Си.

МОЛИТВА: Благодарим Ти, Татко, за свободната ни воля! Помогни ни да я прилагаме с мъдрост! Твоите съвети никога не са досадни, те са сила и живот за нас.

77

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s