Марта и Мария

21.6.2015 г.
14 ден от плана „14 дни с жени от Библията“
библейски текст: Йоан 11 глава


Убедени в приятелската любов на Исус, Марта и Мария разчитат на Него в труден момент. Очакват че Той ще дойде и несъмнено ще излекува брат им. Вероятно нещото, което съвсем не са си представяли е как шушукащите роднини, а и те самите, ще стигнат дотам, че да си задават противоречиви въпроси.

Защо техният приятел и Бог остави Лазар да боледува, докато умре? Защо дори не дойде да утеши сестрите през тридневната скръб след погребението? Имат ли изобщо значение за Бога надеждите и чувствата на двете жени?

Евангелието пояснява. Виждайки скръбта на сестрите, Исус „се развълнува в духа си”, и се „просълзи”. Разбираме – Божият Син е чувствителен към мъката на жените. Той наистина се трогва от цената, която Лазар, Марта и Мария плащат. Но освен това, Исус знае, че тази цена е невероятно нужна точно сега.

За какво?

Исус трябва да укрепи вярата на учениците с важен нагледен пример, защото съвсем скоро пророчествата щяха да се изпълнят. Исус щеше да бъде разпънат и да умре пред очите на последователите Си. Той виждаше, че апостолите още не разбират. Че вярата им не е подготвена за унизителната Му смърт. Нито за славното Му възкресение. А после учениците щяха да бъдат „пресяти” и изкушавани, да се разпръснат…

Все важни и достатъчни причини, нали?

Ето защо Божият Син допусна страданието на Лазар, Марта и Мария. Допусна скръбта на трима Свои приятели, за да укрепи дванадесет. Позволи и на смъртта да покори Лазар, за да разкрие, че владее и ще владее над нея.

Марта и Мария са жив пример за духовни жени, чиято привързаност към Бога остава „да Го чака” дори когато умът не разбира защо се случват бедите, а сърцето скърби.

Ако преминаваме през съкрушителни трудности и болести, и ние можем да продължаваме да обичаме Бога също като Марта и Мария. А и да имаме едно на ум – че те послужиха най-много за делото на Божието царство в дните, когато се чувстваха най-предадени и сами.

21.6

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s