Естир е избрана за кралица

17.6.2015 г.
10 ден от плана“14 дни с жени от Библията“
библейски текст: Естир 2 глава


Какво ли е да участваш в кастинг за царица? Да те изберат измежду безброй красавици, налагайки ти „задължението” през следващите 365 дни да се подлагаш на най-добрите разкрасяващи процедури. Всички екстри! Плюс старателната изпълнителност на няколко слугини.

Изглежда фантастично преживяване за младо момиче. Или да кажем за повечето.

Но „престижното” попадане на Естир (която е „прилична”) в топкласацията на красавиците може би не е било нейната „голяма мечта”. Може би за нея избирането е имало съвсем друго измерение. Например като да живееш цяла година в обща къща с момичета, които по природа са склонни към съперничество и интриги. Да виждаш как всички страстно се стремят да изпъкнат, защото само една ще стане царицата… Така погледнато, кастингът май е като настаняване в кошер от женски амбиции.

Естир е различна от другите. Изпъква. Печели одобрение. Първо на служителите, които са забелязали красотата й. После на управителя на къщата, който я настанява в най-доброто място. Естир се откроява със скромността и уважителното си отношение към царския служител Игай. В съдбовната нощ тя се доверява на неговата преценка и съвет. Дали е взела нещо знаково любимо за царя, което довереният му слуга би трябвало да е знаел? Или е занесла единствено красотата на поведението си? Не знаем. Но едно заключение можем да направим със сигурност: Естир е пример за младо момиче, което забелязва хората наоколо с уважение. Поставена в идеалните условия за женска суета, тя разкрива устойчиви добродетели.

17.6

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s