Езавел – емблема на нечестието

16.6.2015 г. 9 ден от плана „14 дни с жени от Библията“ библейски текст: 3 Царе 21 глава


Езавел е реално съществувало въплъщение на злото в женски образ. Тя е толкова съвършен пример на лукаво нечестие, умела в манипулацията и дръзка при постигането на целите си, че няма равна. Затова се превръща в жена-символ, емблема на нечестието. Но защо из святите страници на Библията се говори неколкократно за Езавел? Какво „дава” нейният противен на Бога модел на поведение?

Историята на Езавел, Навутей и Ахаав е история на местенето на граници. Не става въпрос просто за присвояване на нечие лозе. Става въпрос за преместване на границата на поведение от „незаконно” в „узаконено”. За прехода на пожеланието, което минава оградите на моралните норми и присвоява чуждото.

Езавел „завладя” за съпруга си желано парче земя. Тя „му го поднесе” без „да цапа сам ръцете си”. Удобно, нали? Само че преди да завладее пожеланото чуждо лозе, царят бе станал притежател на нещо друго. Бе отговорен собственик на вина за заговор, лъжесвидетелство и убийство.

Днес много жени местят граници и „завладяват” повече за личните си интереси, отколкото за мъжете си. Присвояват по нечестен начин позиция на работното място, финанси или дори чужд съпруг.

Жени като Езавел могат да прекрачат границите на закона в държавата, но „на пътя им” неизбежно застава Създателят на моралните закони. Поглеждайки към Езавел и нейната проклета участ, можем да „се стегнем” в позициите си. Да „укрепим” границите, които НЕ бихме прекрачили, за да постигнем желанията си.

Твърдото „Не!” пред Злото е точно толкова важно, колкото и горещото „Да!” към Доброто.

jezebel-volcano1

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s