Вдовицата се грижи за Илия

15.6.2015
8 ден от плана „14 дни с жени от Библията“
библейски текст: 3 Царе 17 глава


Бог избира една вдовица да послужи на пророк Илия като му даде част от имота си. А имотът се състои в… шепа брашно и 1-2 с.л. зехтин! Смайващо е наистина колко бедна е тази жена. До тотална безизходица. До последващо умиране от глад. Сравнена с вдовиците и възрастните, за които има някаква социална помощ днес, тя несъмнено е в „отчайваща” нужда.

И все пак, още по-смайващо е, че точно от нейните две ръце, точно от нейните продукти Бог заповядва Илия да вземе питка и да се нахрани.

Съвременните хора сме хуманни. Възможно е в сърцата ни да възникнат разни възражения и дори разочарование от Бога заради искането Му към вдовицата (а може би и към нас). Но Бог е добър и милостив дори когато иска. Вероятно ние просто не подхождаме с правилната формулировка за бедност.

Какво е бедността? Дали тя не е много повече състояние на сърцето, отколкото факт в портмонето? Мисля, че да. Защото за Бога бе по-лесно да направи чудо и да поддържа съдовете с брашно и зехтин пълни, отколкото да намери щедро сърце, готово да сподели последната си филия хляб с друг гладуващ.

По същия начин, отново за „пробуждащ” ни пример, Исус Христос посочва в храма друга бедна вдовица, пуснала две най-дребни монети и я определя като по-щедра от останалите, защото бе дала „целия си имот”.

За нас остават размислите защо тази втора вдовица си е тръгнала все така „без стотинка в джоба”, незабелязана от състраданието на богатите край нея?

Защо и днес някои смирени хора дават последните си стотинки от искрена обич и почит към Бога, а останалите вярващи не ги забелязват, заслушани в комплиментите и почестите на околните, пред които току-що са изсипали безразличните за Бога суми?

15.6

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s