Приятелството на Рут и Ноемин

13.06.2015 г.
6 ден от плана „14 дни с жени от Библията“
библейски пасаж: Рут 1 глава


Да си го кажем честно. Има такива жени, че тръпки те побиват само при мисълта да им станеш снаха. То е като да се абонираш за ежедневник с интриги, обиди и пренебрежение. И всички жълти „статии” да са за теб. Има обаче и други свекърви – меки, благодарни, грижовни. Преди да се изплъзне от устата обръщението „Майко”, снахата чувства, че от сърцето й е излязла тая титла.

Ноемин е от втория вид. Безупречна в любовта към снахите си, набожна вдовица. Рядко, но и днес се срещат жени като нея. Моята свекърва имаше подобно отношение към мен. Обичах я не заради съпруга ми, а в отговор на нейната доброта към мен. Понякога честно я питах: „Защо си толкова чудесна свекърва?” Тя отговаряше: „Аз много съм си патила от моята. Затова.”

Съпругите винаги избират мъжете си, но не и роднините им. Затова разумните жени дават най-доброто от себе си най-напред във взаимоотношенията с любимия. Ако свекървата го оцени, както Ноемин оцени Рут, то пълноценното щастие е възможно и сладко. Ако обаче майката на съпруга по-скоро „разрушава” няколко взаимоотношения, вместо да гради, пред съпругата остава трудната, но благословена позиция:

Да обича с прощаващо и мъдро сърце, с превъзходството на смирената доброта. И да стане най-добрата свекърва, взимайки от личен опит поука какво да не прави.

13.6

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s