Женитбата на Ревека и Исаак

10.06.2015 г.
3 ден от плана „14 дни с жени от Библията“
библейски пасаж: Битие 24 глава


Изключително красива. Работлива. Отзивчива. Милостива. Уважителна. Пъргава. Девствена.

Това е профилът на Ревека. Не в сайт за запознанства, а в книгата Битие. Колкото и впечатляващо да изглежда описанието, то има сериозен пропуск. По-добре. Най-важното изпъква не като се каже, а като се разпознае в постъпките.

Ревека учудва със своята момичешка смелост. Не е виждала своя кандидат-съпруг, когато казва „да”. Не разполага даже с негова снимка или гласово съобщение. Посредникът вероятно е описал младежа. Обаче колко завладяваща романтика може да „изпадне” от думите на старец? Явно ефирните трепети не са били решаващи за нея. Подарените златни накити? Те също. Да не би да е имала авантюристичен дух? Изключено е в онова патрирахално време. Какво тогава я е накарало да направи тази крачка?

Или може би… Кой?

Другата „скрита” черта на Ревека е нейната доверчивост. Впечатляваща вяра. Колко „реален” е Бог за нея? Толкова, че Той не присъства „отстрани” на събитията в живота й, а ги организира! Колко „насериозно” Ревека гледа към Него пък личи в готовността й да Го последва в невероятните Му планове. Наистина, доверието изисква смелост. Иска цялото съгласие на сърцето, когато то чуе Божието „Идваш ли?”

Същият въпрос, но в друг контекст, стои и пред много жени днес. Има различни конкретни решения и нов живот, към които Бог ни призовава. Въпросът е дали ние Го взимаме „насериозно” и дали Му вяраме достатъчно, че да отвърнем с „Да”.

10.6

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s