Ева, първата жена

08.06.2015 г.
1 ден от плана „14 дни с жени от Библията“
библейски пасаж: Битие 2 глава


На Земята са се случили милиарди любовни истории – пъстри, интересни. Днес повечето от тях са абсолютно неизвестни. Потънали в далечното минало. Не е ли любопитно обаче каква е била най-първата романтична любов? Дори само фактът, че преди нея не е имало друга, я прави специална.

Библията описва кратко оригинала – първата любов между мъж и жена. Романтичното в нея не са разни съвпадения на моментите или просълзяващи обяснения на чувствата. Най-прекрасното на тази любов е, че тя е била инициирана, подготвена и осъществена от самия Бог. Самият Бог пожелал Адам, първият човек да се влюби и да обикне. Да познае това истинско щастие.

Адам първо разгледал създадената градина, флора и фауна. Дал имена на животните. Прекарал достатъчно „време” от безвремието в съвършения свят, за да се увери, че изпитва някакъв дълбок дискомфорт. Почувствал осъзнато своята самота. Непълнота и нужда.

Бог се заема да създаде не онова, а онази, която му липсва. Той взима част от Адам, за да могат първите мъж и жена да усетят сладкото чувство на принадлежност. Един на друг. Един за друг.

Как се „запознават”? Бог лично „води” Ева на първата й среща с Адам. Мъжът буквално се влюбва от „пръв поглед”. Но Бог не е „избрал” съпруга за Адам измежду няколко възможни модела. Създал я е. Една. Единствена. Най-красивата и подходящата. Сърцето на Адам забило вечно във вярна любов.

Явно на „първата среща” започва и сватбената церемония.

Най-трогателното тук е не самата романтична любов. А това колко красиво Творецът обичалчовека – създал е съпружеската любов.

Да, Бог с удоволствие благославя хората да се обичат. Както тогава, така и днес.

8.6.2015

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s