Магарето на Валаам

25.01.2015 г.
ден 7 от „30 малко известни библейски истории“
библейски пасаж: Числа 22


„ГОСПОД отказва да ме пусне да дойда с вас“ е първият опит на Валаам да се отърве от пратениците на Валак, които настоятелно планират проклинане на израилтяните. Успешен, но временно. В крайна сметка натрапчивото присъствие на Валаковите подчинени го провокира и той тръгва с тях.
Често така е и с нас. Обстоятелствата, които ни заобикалят, ни подбуждат да реагираме, да действаме, да тръгнем нанякъде, да започнем нещо. И ние, поради желанието си да угодим не на хората, а преди всичко на Бога, като Валаам казваме: „Ако би ми дал Валак и къщата си пълна със сребро и злато, аз не мога да престъпя думата на ГОСПОДА, моя Бог, да направя нещо малко или голямо“. Питаме Господа и… тръгваме. Знаем, че Той знае и това ни дава спокойствие и увереност.
Но вероятността да изкривим пътя е голяма. Хора сме. В такива моменти милостта на Бога идва към нас за коректив. И ако очите ни, духовните ни очи са затворени, не виждаме Божиите пратеници по пътя. Тогава сякаш всичките ни сетива се затварят за Бога. Спираме да чуваме точните инструкции, да усещаме „ангелското докосване“, да долавяме небесния аромат.
Бог, обаче, не се отказва от нас. И когато „обичайните“ Му методи да ни пренасочи в правия път не проработят, Той отваря дори устата на магарето, за да чуем невероятното – думи от животно – пък дано се поразбудим.

25.1.2015

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s